четвер, 23 квітня 2020 р.

Консультація для батьків «Дітям про космос»

Консультація для батьків «Дітям про космос»
Людина є, перш за все, сином своєї країни, громадянином своєї батьківщини, гаряче приймають до серця його інтереси. В. Г. Бєлінський. Дошкільний вік - це найважливіший період становлення особистості, коли закладаються передумови громадянських якостей, розвиваються уявлення про людину, її можливостях, суспільстві, культурі, навколишньому світі. Дуже важливо прищепити дітям почуття любові і прихильності до природних і культурних цінностей рідної країни, так як саме на цій основі виховується патріотизм, формується активна життєва позиції. При вихованні патріотичних почуттів важливо підтримувати в дітях інтерес до подій і явищ суспільного життя, розмовляти з ними про те, що їм близько і цікаво. На жаль, не всі діти з задоволенням слухають історичні факти з життя країни, не розуміють важливості патріотичних почуттів. Тому ми, дорослі, повинні допомогти дітям розкрити в них патріотичні почуття. Історія багата героїчним минулим, яким можна і треба пишатися всім поколінням. Діти дошкільного віку здатні сприймати найбільш значні події історії Вітчизни, знати її героїв. Діти повинні знати історію свята - День Космонавтики; дату першого польоту в космос; про першого космонавта Юрія Олексійовича Гагаріна; про героїчні підкорювачів космічних просторів. З давніх часів погляди людей були спрямовані в небо. Починаючи з перших кроків по землі людина, відчував свою залежність від неба, його життя і діяльність багато в чому залежали від нього. Наші предки добре знали і розбиралися в "звичках" неба. Для них небо було живим, наповненим, різноманітним.
Тема космосу завжди актуальна. У другій половині 20 ст. Людство стуло на поріг Всесвіту - вийшло в космічний простір. Дорогу в космос відкрила наша Батьківщина. Перший штучний супутник землі, який відкрив космічну еру, запущений колишнім Радянським союзом, перший космонавт світу - громадянин колишнього СРСР. Сьогодні ім'я Гагаріна Юрія Олексійовича знає вся планета. Він назавжди увійшов в історію людства як символ героїзму і відваги. У науковому плані людство прагне знайти в космосі відповідь на такі питання, як будова і еволюція Всесвіту, утворення Сонячної системи, походження і шляхи розвитку життя. Інтерес до космосу пробуджується у людини досить рано, буквально з перших кроків. Загадки Всесвіту розбурхують уяву завжди, з раннього дитинства до старості. Сонце, Місяць, зірки - це одночасно так близько, і в той же час так далеко. Згадайте своє дитинство, як цікаво було дивитися в нічне небо. Сучасні батьки, самі відчуваючи інтерес до космосу намагаються, часто безрезультатно, пробудити інтерес до Всесвіту в своїх дітях, використовуючи при цьому ресурси сучасних технологій, в основному Інтернет. Адже як цікаво побачити на яскравій картинці поблизу Юпітер, сліди діючих вулканів на його супутниках, кільця Сатурна. Батькам незрозуміло, чому їх діти не поділяють батьківського захоплення. Важливе завдання для батьків - розвивати у дітей інтерес до пізнання. Як на сьогоднішній день підтримати інтерес дитини до незвіданого? Щоб пробудити у дошкільника патріотичні почуття, сформувати знання, уявлення про космос, розвивати інтерес до космосу ми рекомендуємо батькам знайомити дітей з визначними пам'ятками свого міста і краю; відвідувати з ними музеї, виставки, пам'ятники;. розповідати їм про працю людей, про свою роботу.
Для збагачення дитячого лексикону радимо пограти в гру «Докажи слівце», загадувати загадки. 3 Воду в ріках нагріває, матір-Землю зігріває. Нам всміхається в віконце чарівне, гаряче…  (Сонце) Тільки Сонце і Місяць У небі яскравіше, ніж вона. Та йгарячішоїза неї У системі сонячній нема. (Венера) На планеті чудеса: Океани і ліси, Кисень є в атмосфері, Дихають там люди й звірі. (Земля) У телескоп поглянь скоріше Ця планета – є найбільша Ще й смугаста, наче кішка. ( Юпітер) Нічного неба оберіг, і схожий бік його на ріг. Козак моторний, красний, хто ж цей красень ясний?  (Місяць) Ця малесенька планета Перша Сонечком зігріта, І моторна – рік на ній Вісімдесят вісім днів. (Меркурій) Червона ця планета Літає по сусідству. І взимку і навіть влітку Там лід не розтає. (Марс) Пишний газовий гігант Брат Юпітера і франт Бачить кожен, що навколо Кільця з льоду і пилу внього (Сатурн)
Якщо діти дізнаються більше про свою країну, її світових досягненнях через власну дослідницьку діяльність, то це призведе до того, що у дошкільника буде розвиватися почуття гордості, любові до Батьківщини, а також з'явиться прагнення бути корисним країні і народу. 4 Букву „Н” і вигук Поєднаймо уміло Щоб навколо Сонця Планета полетіла. (Уран) Сама далека Від Сонця планета, Яку і в телескоп Побачити нелегко.  (Плутон) Диво – птиця, хвіст горить, До зірок вона летить. (Ракета) Нічненебоприкрашають, Мерехтять вони, палають. Безліч складено казок Про красунь нічних – …  (Зірок)! Ця планета – це ми знаємо Бога моря називає. (Нептун) В темнім небі пролітала,  Вогняним хвостом махала. Не Жар - птиця, не ракета,  Називається … (Комета) Він здалеку прилітає, Оболонку чорну має То його надійний щит. Звуть же як … (Метеорит) Планета блакитна, Кохана,рідна, Вона твоя, вона моя, А називається… (Земля)
https://vseosvita.ua/library/konsultacia-dla-batkiv-ditam-pro-kosmos-242996.html

Немає коментарів:

Дописати коментар